Entry no.: 522

31 Mar 2008, 1:45 PM

Romanian CEO-blogging

Despre blogurile de antreprenori, de parteneri, de CEOs sau directori.

Ziarul Financiar, 31 Martie 2008, Blog de CEO.


Blogurile de antreprenori, de parteneri, de CEOs sau directori sunt o specie aparte de blog datorita puterii lor de a reprezenta business-ul in fata feluritilor stakeholder. Acest tip de blog vine cu oportunitati, bariere si chiar pericole la pachet.

Oportunitatile sunt centrate pe constructia leadership-ul de reputatie prin luarea in discutie a unor aspecte legate de fundamentele industriei careia autorul ii apartine: best practices, ethos profesional, anuntarea unor performante care pot influenta benchmark-ul industriei etc.

Barierele sunt legate de etica profesionala—de pilda, un consultant nu poate comenta sau critica ceea ce se intampla pe piata deoarece speculatiile fara o cunoastere profunda a subiectului sunt descalificante in fata audientei avizate. In caz ca stie in profunzime despre ce e vorba probabil ca este vorba de un fost client sau un potential client si ca atare a discuta despre caz este neetic respectiv contraproductiv. O alta bariera este aceea a atacului asupra competitiei, o tactica ce pare tentanta insa arareori da roade.

Pericolele sunt legate de transferul de equity negativ intre blog si business. O prestatie dubioasa, o minciuna, un cuvant scapat la nervi sau o expresie prost aleasa devin stigmate publice greu de luat inapoi. Lucrurile pot fi sterse, corectate sau indulcite, dar varianta toxica pentru business va sta pentru o vreme expusa in vitrina cache-urilor motoarelor de cautare si a citatelor de pe alte bloguri. De asemenea, nu oricine are darul scrisului—uneori persoane carismatice off-line nu reusesc sa transmita aceeasi impresie on-line. Aceste umbre vor fi aruncate asupra felului in care stakeholderii vor percepe compania.

Tragand linie, blogul de antreprenor, de partener, de CEO sau director este doar aparent o cale usoara. In realitate presupune un mare consum de timp, talent si efort.

Articol de Delia Oniga.


Cristian "Kit" Paul este partener fondator al companiei Brandient, cu experienta de designer si art director in pietele din Romania si Singapore. Este specializat in designul identitatii de brand, iar lucrarile adunate in portofoliul sau (CEC Bank, Domo, Flanco, Fulga, Zuzu s.a.) au castigat atat premii la competiile internationale in domeniu cat apreciarea zilnica a consumatorului roman.