Entry no.: 504

16 Mar 2008, 9:43 AM

Romanian Umorul in publicitate

Raspunsuri la intrebari despre folosirea umorului in advertising.

Aparut in Adevarul.


Adevarul Umorul este un ingredient care, folosit in reclame, vinde?

Kit Umorul poate ajuta la creionarea personalitatii unui brand, si da — daca brandul astfel creat este credibil si reuseste sa faca “priza” cu sufletul consumatorilor — vinde. Desi poate aparea si cazul consumului virtual: atunci cand brandul este simpatic si apreciat, dar din cauza unei proaste pozitionari incanta persoane dinafara targetului, care raman “spectatori” (incantati) dar fara nici o intentie de a cumpara.

Adevarul Ce spoturi tv, machete de presa sau clipuri radio v-au ramas in memorie datorita accentelor de umor pe care le aveau?

Kit Umorul poate fi de multe feluri: de la burlesc la cel sec, de la umorul negru la cel cool; campania “Ceausescu” a lui Liviu David pentru Connex—prima campanie romaneasca premiata la Portoroz—folosea umorul negru, un mecanism mai rar folosit.

Iar dintre campaniile in creionarea carora am fost implicat multe s-au bazat pe umor, dar aici as face referire la campania “Play”, pentru Connex Play (scrisa si interpretata de Liviu David, Valentin Suciu si subsemnatul), pentru ca a fost amuzanta nu numai pentru public, dar inca si mai mult pentru autori: am tras multe duble pentru ca nu puteam ramane seriosi la filmari, izbucnind in ras in timp ce “jucam”.

Nu mai lucrez in publicitate de sase ani—ma ocup de design si de branding—si nu prea mai sunt la curent cu ce se intampla in advertising, asa ca am sa dau un exemplu mai vechi de brand construit prin umor: Connex Go (de catre Liviu David), cu un enorm succes, nerepetat, cred eu, pana azi. Un clasic, as zice.

Adevarul Care fi prima fraza, în viziunea dvs, dintr-un manual de folosire a umorului in publicitate?

Kit Nu cred ca umorul se poate invata dintr-un manual. Decat, poate, daca manualul e scris cu capu-n jos.

Articol de Iulia Bunea.


Cristian "Kit" Paul este partener fondator al companiei Brandient, cu experienta de designer si art director in pietele din Romania si Singapore. Este specializat in designul identitatii de brand, iar lucrarile adunate in portofoliul sau (Domo, Flanco, Fulga, Zuzu s.a.) au castigat atat premii la competiile internationale in domeniu cat apreciarea zilnica a consumatorului roman.