Entry no.: 521

14 Jul 2008, 1:42 PM

Romanian Identitate vizuala

Raspunsuri la intrebari despre utilitatea identitatii vizuala.

Business Standard, 14 iulie 2008, "Orice afacere incepe cu sigla".


Business Standard: Cat de important este logo-ul pentru o companie? Dar identitatea vizuala per ansamblu?

Cristian ·Kit· Paul: Nu trebuie uitat ca identitatea de corporatie are doua audiente: cea interna si cea externa, si, de buna seama ca publicul intern este mult mai important decat cel extern in cele mai multe cazuri, deoarece o organizatie inconfortabila cu propria identitate nu se va ralia sub stindardul acesteia.

Identitatea este o unealta in mana leaderilor prin care acestia isi proiecteaza viziunea si cheama organizatia sa contribuie la punerea in opera a acestei viziuni.

In ceea ce priveste audienta externa, identitatea vizuala ii ajuta sa se orienteze intr-o piata unde din ce in ce mai multe companii vor oferta servicii si produse nediferentiabile suficient la nivelul atributelor intrinseci, diferentierea ramanand efectiva la nivelul elementelor de pozitionare transmise prin intermediul identitatii vizuale.

B.S.: Cat de necesara este aceasta identitate vizuala pentru un antreprenor, un mic intreprinzator? Cat de importanta este aceasta?

Kit: Brandul este un contract de certitudine cu consumatorul, iar identitatea vizuala este un prim pas in atragerea partilor si incheierea acestui contract. O identitate vizuala bine construita prezinta un indiciu asupra intentiilor serioase ale companiei nu numai in fata consumatorilor, dar si a finantatorilor, a partenerilor, a competitiei si a presei—pentru a enumera numai cativa dintre stakeholderii pe care identitatea ii atinge—lucru care pe termen lung poate numai sa ajute.

B.S.: Cum trebuie realizata identitatea vizuala a unei companii astfel incat acesta sa atinga obiectivele propuse (in special cele de vizibilitate, recunoastere in mintea consumatorilor)?

Trebuie ca identitatea sa reflecte o pozitionare corect diferentiata, bazata pe realitatatea organizatiei si a produselor sau serviciilor sale, sa fie unica si disponibila din punct de vedere legal si—nu in ultimul rand—sa respecte regulile de design grafic.

Originalitatea unei identitati grafice este un aspect care trebuie cumpanit cu atentie: o “cascadorie vizuala” este posibil sa se uzeze prematur, la fel ca o gluma spusa de o suta de ori, in vreme ce o identitate fara sclipire va trece neobservata. A gasi linia optima intre cele doua necesita maturitate profesionala.

B.S.: Care sunt costurile implicate de crearea unui logo (eventual un cost minim)?

Kit: Ma tem ca nu exista un pret de lista pentru o identitate, costurile dezvoltarii acesteia diferind vast in functie de domeniu, obiective, dimensiuni ale organizatiei, portofoliu, piete etc. Indentitatea unei noi entitati costa in general mai putin decat un facelift al unei identitati vechi.

In general, costurile necesare pentru a comisiona un program de identitate catre Brandient variaza de la zeci de mii la sute de mii de euro, la care se adauga costurile de implementare care pot varia de la cateva mii la—in cazul CEC Bank—peste o suta de milioane de euro.

B.S.: Care este momentul oportun pentru crearea unei identitati vizuale?

Kit: Ei bine, exista un moment al maturizarii unei companii, la fel cum in viata unei persoane vine momentul cand se hotaraste sa-si cumpere primul costum de haine. Noile etape in istoria dezvoltarii unei companii e bine sa fie marcate prin crearea unei identitati capabile sa reflecte noul status si noile intentii.

Brandient lucreaza adesea in zona de fuziuni si achizitii, o arie in care schimbarile de structura a actionarialtului afecteaza profund identitatea companiei si ca atare trebuie reflectate in identitatea vizuala.

B.S.: Credeti ca exista domenii in care identitatea vizuala este mai importanta decat in cazul altor domenii?

Kit: In categoria de retail identitatea trebuie sa fie capabila atat sa semnalizeze eficient cat si sa sustina aplicatii complexe, atat in ambient cat si in comunicarea de marketing.

Un articol de Antonia Tucheac.


Cristian "Kit" Paul este partener fondator al companiei Brandient, cu experienta de designer si art director in pietele din Romania si Singapore. Este specializat in designul identitatii de brand, iar lucrarile adunate in portofoliul sau (CEC Bank, Domo, Flanco, Fulga, Zuzu s.a.) au castigat atat premii la competiile internationale in domeniu cat apreciarea zilnica a consumatorului roman.