BT Talks

De vorbă cu Andi, înregistrând un episod BT Talks.

Acum câteva zile am avut plăcerea să stau de vorbă cu Andi Moisescu în fața microfoanelor — am vorbit despre 20+ de ani de carieră, despre antreprenoriat, Brandient și design, anii petrecuți în advertising, Singapore și Asia, rebrandingul BT și altele.

Toate cele de mai sus au devenit un episod BT Talks, podcastul Băncii Transilvania. Ascultă episodul în playerul de mai jos — sau Apple Podcast, Spotify sau pagina podcastului.

Despre egalitatea de sanse si accesibilitate, cu Tudor Paul Scripor BT Talks

Azi la BT Talks, 🎙️ podcast-ul Bancii Transilvania, ii spunem bun venit lui Tudor Scripor, creatorul alfabetului care ii poarta numele – mai exact,  un sistem tactil de codare care permite persoanelor nevazatoare sa citeasca, sa scrie si mai ales sa recunoasca in mod eficient culorile. Alaturi de Andi Moisescu, gazda noastra, vorbesc despre egalitatea de sanse, compasiune si perseverenta. Specialist in arta, restaurare si pictura icoanelor, Tudor a lucrat timp de 7 ani la a gasi o modalitate pentru a-i face pe nevazatori sa ”simta” culorile. Proiectul sau a primit medalia de aur si Premiul Special la Salonul International de Inventica si Inovatii de la Geneva, distinctii oferite de catre Presedintele Asociatiei Inventatorilor Europeni.  Luna aceasta poti sustine proiectul Scripor Alphabet printr-o donatie pe site-ul nostru sau direct din BT Pay catre Asociatia Alfabetul Scripor, iar BT va dubla toate donatiile. 😇 Pregateste-ti castile si da play. 🎧 Azi vei afla cateva lucruri pe care e posibil sa nu le fi stiut. Cateva idei numai bune de… ascultat: Alfabetul tactil al culorilor este o reprezentare tactilografica a culorilor. Acest sistem permite nevazatorilor, slab vazatorilor si acromaticilor sa scrie, sa citeasca si sa diferentieze in mod eficient culorile, oferindu-le sansa sa traiasca „complet” intr-o lume colorata si vizuala. In Romania traiesc peste 100.000 de nevazatori, din care aproximativ 3.000 sunt copii. Principalul beneficiu al Alfabetului Scripor este acela ca aduce egalitatea de sanse si incluziunea sociala a persoanelor nevazatoare. Peste 90% dintre nevazatori sunt persoane care initial au vazut si au pierdut aceasta capacitate din cauza unor boli. Punctul de plecare in realizarea Alfabetului Scripor a fost un studiu realizat in 2014. Acest studiu spune ca oamenii nascuti orbi nu pot identifica culorile, dar pot intelege conceptele asociate culorii. Ei viseaza in culori, dar nu stiu cum sa le reprezinte sau sa le explice. Alfabetul Scripor identifica 10 culori, iar grupul fundamental este format din: rosu, galben, albastru, portocaliu, verde, violet, maro, gri, alb si negru. Aceste culori sunt reprezentate intr-un mod universal printr-un singur simbol apropiat de limbajului nevazatorilor.   Shownotes: 01:42 Ce este alfabetul tactil al culorilor? 04:53 Motivatia 09:44 Punctul de plecare in crearea alfabetului 15:52 Algoritmul din spate 33:37 Aplicabilitatea alfabetului

Mulțumiri unde se cuvin — mulțumesc Băncii Transilvania: mai precis lui Bogdan, pentru că s-a gândit că sunt pe aceeași lungime de undă cu podcastul BT Talks, lui Sergiu pentru că epitomizează clientul ideal și lui Omer pentru discuțiile (la ore random) despre trenduri și evenimente din piața de fintech.

Și, desigur, îi mulțumesc lui Andi pentru că e gazda ideală si intervievatorul perfect — gata să pună exact întrebările la care știe că invitații lui pot răspunde cu sinceritate și chef de vorbă.

Update Episodul a trecut de 5000 de ascultări în prima săptămână — sunt recunoscător pentru atenție și timp tuturor ascultătorilor.